Frågor om övervikt

Här kan du läsa om de vanligaste frågorna och svaren.
Saknar du svar på dina frågor? Kontakta oss på tel 08-730 02 01

doctor2NY

Frågor om övervikt

 • Betyder det något var fettet sitter?

  Ja, det betyder mycket var på kroppen fettet sitter. Fett runt magen är speciellt farligt. Det är fler män än kvinnor som får denna fettfördelning och den medför stora risker för hjärtsjukdomar. Även om kroppsvikten är normal, är alltså kulmage en hälsorisk. Undersökningar visar att risken för att få hjärtinfarkt och diabetes ökar 2 till 3 gånger hos de som har fettet runt magen. Den kvinnliga varianten med fettet på baken och låren är inte lika hälsovådligt.

 • Hur påverkar motion fettförbränningen?

  Motion ökar definitivt fettförbränningen i kroppen. Muskelmassan är kaloribrännaren i kroppen och förbränner en blandning av kolhydrater och fett. Även en lågintensiv motionering ökar kolhydrat- och fettförbränningen. Din rådgivare ger dig tips om olika motionssätt.

 • Kan viktreduktion hjälpa mot högt blodtryck?

  Ja, överviktiga har dubbelt så hög risk att få högt blodtryck. Detta är den viktigaste riskfaktorn för utvecklingen av allvarliga hjärtsjukdomar. Viktreduktion är rekommenderat som första led i behandlingen av patienter med för högt blodtryck och övervikt. För att uppnå sänkning av blodtrycket, kan det vara nog att reducera vikten med 10-20%. Många kommer då kunna sluta med.

 • Påverkas ämnesomsättningen om jag äter lågkaloridieter?

  Nej, viktminskning med lågkaloridieter som Cambridge Viktprogram påverkar inte ämnesomsättningen. Nya undersökningar har visat att ämnesomsättningen går ned något under själva viktminskningen, men justerar sig snabbt till det som är riktigt för den nya vikten.

 • Är det ohälsosamt att gå upp och ned i vikt?

  Nej, tidigare har det sagts att det inte är bra att gå upp och ner. Många överviktiga tror fortfarande att det är ohälsosammt och undviker att reducera sin vikt.
  - Nyare undersökningar har emellertid visat att moderata variationer i vikten inte är ohälsosamt. Övervikt är i sig själv en stor hälsorisk, och rädslan för negativa effekter av en viktminskning får inte hindra överviktiga från att gå ned i vikt.